Our Marriage

Daisypath Anniversary tickers

Friday, December 6, 2013

Sebiji epal beribu khasiat

Boleh dikatakan aku bukan seorang peminat buah-buahan namun selepas membaca satu artikel mengenai kebaikan epal hijau terus aku berkobar-kobar nak menikmati epal hijau memandangkan  ia memberi kebaikan especially kepada mereka yang nak menurunkan berat badan. Aku bukan obsess sangat nak turunkan berat badan but since my bff semua sibuk nak turunkan berat badan so terpengaruhlah juga nak kurangkan berat badan cam zaman-zaman study dulu.


Untuk pengetahuan kengkawan, epal hijau mengandungi zat besi, magnesium, potassium, kalsium, soldium, vitamin C, vitamin A serta vitamin B. Banyakkan vitamin yang ada dimana semua ini merupakan serat yang mudah larut.

Dengan menikmati epal hijau kita boleh membantu diri kita mencegah:-
a) pembinaan kolesterol dalam dinding salur darah
b) mengurangkan risiko penyakit jantung
c) membantu kesihatan membran paru-paru
d) membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang
e) membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolesterol darah
f) membantu mengekalkan berat badan – THIS ONE i LOIKE
g) mengurangkan tekanan penyakit asma
h) mengurangkan risiko barah

Memandangkan sekarang ini banyak penyakit yang bisa membunuh kita secara senyap, maka langkah pencegahan harus kita ambil.

Selain daripada membantu kita mencegah kemungkinan2 tersebut di atas, bagi mereka yang mempunyai masalah sembelit atau penghadaman, meminum epal hijau bersama seleri yang dikisar pada setiap hari sebelum sarapan dapat membersihkan saluran usus serta membuang toksid dengan pantas menerusi sistem pencernaan.

Bagi yang ingin mencari penyegar asli tanpa memgunakan penyegar yang ada di pasaran, jangan tak tahu yang epal hijau juga boleh menjadi penyegar kulit wajah. Hanya perlu potong epal hijau dan rendamkan seketika di dalam air batu selama 5 minit. Setelah itu letakkan di muka dan biar selama 15 minit. Kulit pasti terasa segar. Jika dilakukan selalu insyaallah licin kulit kita – MeStI bUaT InI

Epal hijau sering tidak menjadi pilihan kerana rasanya yang masam namun sebenarnya zat masam dalam epal hijau merupakan pembersih tubuh yang sangat baik. - YaNg InI BaRu Ku TaHu

Jadi mari mulakan menikmati epal hijau. Jangan lupa makan sekali dengan kulit kerana kebanyakan kandungan vitamin C terletak di bawah kulit epal.


MaRi MaKaN ePaL hIJaU

                                                   

P/S - terasa nak jadi fotographer pemandangan plak rasanya

No comments:

Post a Comment